TIS, 30 AUG. 2016 10:10 GMT+0

Regulatorisk

Halvårsrapport 1 januari – 30 juni 2016

Styrelsen och verkställande direktören för Crowdsoft Technology AB avger härmed rapport för det första halvåret 2016. Siffror inom parentes avser motsvarande period föregående år.

Januari – juni 2016 i korthet

ANDRA KVARTALET (APRIL - JUNI)

  • Nettoomsättningen blev 15 (0) TSEK.
  • Rörelseresultat (EBIT) uppgick till -2 731 (-1 121) TSEK.
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till -2 786 (-1 123) TSEK.
  • Soliditeten uppgick till 74 (17) %.
  • Resultat per aktie efter finansiella poster uppgick till -0,02 (-0,02) SEK.

FÖRSTA HALVÅRET (JANUARI - JUNI)

  • Nettoomsättningen blev 15 (0) TSEK.
  • Rörelseresultat (EBIT) uppgick till -3 655 (-2 336) TSEK.
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till -3 717 (-2 354) TSEK.
  • Resultat per aktie uppgick till -0,03 (-0,05) SEK.

Väsentliga händelser under andra kvartalet 2016

  • Crowdsoft ingick sitt första kommersiella avtal och det med A-Train, som driver Arlanda Express.
  • Crowdsoft tillfördes brutto cirka 18,4 miljoner kronor genom en företrädesemission.

Väsentliga händelser efter rapportperiodens utgång

  • Crowdsoft Technology AB noterades på AktieTorget den 2 augusti 2016.

VD-kommentar

FÖRSTA KOMMERSIELLA FÖRSTUDIEN IGÅNG

Crowdsoft’s produkt C-One är riktad till marknaden för Situational Awareness Systems (SAS). De viktiga egenskaperna för att passa in i denna marknad är kommunikation, samverkan och överblicksbild och C-One levererar dessa. Med senaste årets terrorhändelser och naturkatastrofer i Europa ser vi ett ökande behov av kommunikation, samverkan och lägesbild som kan bidra till att förebygga, minimera och effektivt hantera effekterna av störningar i miljöer med stora värden och många människor. För företag och myndigheter som förfogar över omfattande infrastruktur (t.ex. produktion av varor, elkraft och transporter), och/eller har en stor exponeringsyta mot allmänhet (sjukhus, persontransport, hotell, köpcentra, mm) och/eller att verksamheten till stor del är mobil eller geografiskt spridd (facility management, bevakning, mm), så ger bättre beslut, åtgärder och kortare återställelsetider vid avvikelser och incidenter, bättre lönsamhet. De företag och myndigheter som driver dessa verksamheter inser mer och mer att den typen av digitaliseringssteg C-One innebär, måste tas och kommer att ersätta äldre typer av lösningar som tex. SMS-baserade masskommunikationslösningar.

Vi har påbörjat arbetet med förstudien för A-Train med syfte att dels belysa användningsfall mer i detalj, dels att utforma dokumentation i form av handledningar och beskrivningar. Målet är att detta arbete och ytterligare pilot-tester skall övergå i permanent drift.

Parallellt fortsätter arbetet med marknadsbearbetning, dels i form av seminarier, dels genom att vi intensifierar vårt säljarbete. Under första halvåret har vi fördjupat kontakterna med existerande kunder och kan konstatera ett stort intresse för C-One i flera olika segment såväl bland myndigheter som bland företag. C-One representerar en helt ny typ av produkt vilket gör säljcyklerna långa. Tack vare att vi startade ett antal säljprocesser redan för 1,5 år sedan, ser vi att företag och myndigheter nu börjar få budgetar på plats. Vår ambition är att ta några affärer i mål under hösten. När så skett kommer vi att satsa ytterligare inom dessa första segment för att repetera och skala dessa affärer.

För att etablera och växa verksamheten reste Crowdsoft under andra kvartalet kapital genom en nyemission och notering på AktieTorget . Nyemissionen tillförde bolaget 18,4 miljoner kronor före emissionskostnader. Detta kapital ger oss möjlighet att primärt genomföra marknadsaktiviteter i form av seminarier och förstärka våra försäljningsresurser. Vi välkomnar alla nya aktieägare till en spännande och utvecklande resa som bara börjat!

Vi fortsätter vårt energiska arbete på de viktiga fronterna, att hitta nya kunder och affärer, att identifiera och genomföra ”Proof of Concepts” och att optimera nya releaser av C-One med ny och förfinad funktionalitet prioriterade av de diskussioner vi har med kunder.

Alf Eriksson

VD

Bolagets verksamhet

Crowdsoft levererar säkerhetssystem som erbjuder nya möjligheter för övervakning, kontroll och händelseregistrering. Med hjälp av egenutvecklade applikationer för smartphones och en central serverlösning för koordinering av stora informationsflöden, kan kontrollcentralerna för samhällsviktiga och ekonomiskt betydelsefulla funktioner snabbt skapa en bild av inträffade störningar och effektivt dirigera korrigerande åtgärder och räddningsinsatser. Crowdsoft vänder sig till organisationer, företag och myndigheter.

Marknaden

Crowdsoft är verksam inom ett marknadssegment som betecknas ”Situational Awareness Systems (SAS)”. Genomgående för marknadssegmentet är att verksamheterna förfogar över omfattande infrastruktur (t.ex. produktion av varor, elkraft och transporter), och/eller är exponerade mot allmänheten (sjukhus, persontransport, hotell, köpcentra, mm) och/eller att verksamheten till stor del är mobilt eller geografiskt spridd (facility management, bevakning). Enligt Research and Markets beräknas omsättningen för marknaden uppgå till 17,4 miljarder US dollar till år 2020 med en årlig tillväxt på 7,4 procent från år 2015.

Ekonomisk utveckling

Omsättning och resultat

Nettoomsättningen under andra kvartalet uppgick till 15 (0) TSEK och 15 (0) TSEK under januari-juni.

Rörelsens kostnader under andra kvartalet uppgick till 3 013 (1 993) TSEK och 4 103 (3 689) TSEK under januari-juni.

Rörelseresultat (EBIT) blev under kvartalet -2 731 (-1 121) TSEK och -3 655 (-2 336) TSEK under januari-juni. Resultat efter finansiella poster uppgick till -2 786 (-1 123) TSEK och -3 717 (-2 354) TSEK under januari-juni.

Finansiell ställning

Under andra kvartalet inhämtade bolaget kapital för fortsatt expansion genom en nyemission inför notering på AktieTorget. Nyemissionen blev tecknad till 49,8 procent, där 35 985 639 aktier tecknades med stöd av teckningsrätter och 10 000 575 aktier tecknades utan stöd av teckningsrätter. Resterande 46 359 667 aktier, motsvarande 50,2 procent av de erbjudna aktierna, tilldelades de personer som garanterat företrädesemissionen. Företrädesemissionen blev därigenom fulltecknad och bolaget tillfördes efter rapportperiodens utgång till 18,4 miljoner kronor före emissionskostnader, som uppgick till ca 2 miljoner kronor.

Vid rapportperiodens utgång uppgick likvida medel till -716 TSEK. Sedan balansdagen har emissionslikviden från förträdesemissionen till fullo influtit.

Bolagets egna kapital uppgick på balansdagen till 20 088 TSEK, jämfört med 5 586 TSEK vid årsskiftet.

Personal

Antalet anställda i Crowdsoft vid periodens slut uppgick till 3 (1) personer.

Aktien

Antalet aktier vid rapporttidens utgång uppgick till 123 127 842 stycken. Efter registrering av den nyligen genomförda företrädesemissionen uppgår antalet aktier till 215 473 722. Aktierna handlas under kortnamnet CROWD med ISIN-kod SE0005937117. Bolagets aktier är upptagna till handel på Aktietorget.

Koncern

Bolaget är moderbolag i en koncern. Det helägda dotterbolaget Crowdsoft Nordic AB, 556923-9394, bedriver ingen verksamhet utan äger endast teckningsoptioner i Bolaget, varför ingen koncernredovisning har gjorts i enlighet med undantaget i Årsredovisningslagen

Redovisningsprinciper

Kvartalsrapporten är upprättad i överensstämmelse med årsredovisningslagens bestämmelser (K3) och i enlighet med Aktietorgets bestämmelser. I övrigt har samma redovisnings­principer och beräkningsmetoder använts i halvårsrapporten som i den senaste årsredovisningen.

Risker och osäkerhetsfaktorer

De risker och osäkerhetsfaktorer som Crowdsofts verksamhet exponeras för är sammanfattningsvis relaterade till bland annat kort verksamhetshistorik, konkurrens, teknologiutveckling, beroende av affärspartners och kapitalbehov. Under innevarande period har inga väsentliga förändringar avseende risk- eller osäkerhetsfaktorer inträffat. För mer detaljerad redovisning av risker och osäkerhetsfaktorer hänvisas till tidigare publicerat prospekt, offentliggjort i maj 2016.

Dokument och länkar: